0703 88 62 66

Natur, friluftsliv & aktiviteter

Särna, i hjärtat av Skandinavien, är omgivet av fjäll, vatten och djupa skogar. Inom en radie av 80 km finns 4 nationalparker och ett fyrtiotal naturreservat, från låglänta våtmarker till kalfjäll. Den här är Sveriges närmsta och mest lättillgängliga fjällvildmark. Möjligheterna för naturupplevelser och fotografering är enastående.

 

Den största attraktionen är Fulufjällets nationalpark, invigd 2002. 

Fulufjället är den sydligaste utlöparen i den skandinaviska fjällkedjan, ett av de största orörda områden i syd- och mellansverige. Kalfjällsplatån, 15 km bred och 34 km lång, är uppbyggd av dalasandsten och de högsta topparna når nästan 1.000 m.ö.h.I Fulufjället finns Old Tjikko,

världens äldsta träd (9550 år)

 

Den natursköna fjällplatån är lättillgänglig. Vid nordöstra entrén till nationalparken och Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall (93 m), finns ett av Dalarnas två naturum.

Ledsystemet är väl utbyggt med ca 140 km markerade stigar, raststugor och möjlighet att övernatta uppe på fjället.

 

Dalarna är rikt på naturreservat. Inom en radie av 80 km hittar du ett fyrtiotal av dem. Inom samma avstånd finns den vilda Töfsingdalens nationalpark, och på norska sidan nationalparkerna Gutulia och Femundsmarka

 

17 km från Särna hittar du Glysjöns våtmarksområde som är en utmärkt plats för fågelskådning under alla årstider. Där har du chans att se fiskgjuse, trana, lom, sångsvan, knipa, storkrake, kanadagås, bara för att nämna de vanligaste. Längs stränderna kan man se älg, räv och bäver.

 

Vitantonio är en professionell naturfotograf och författare

Han erbjuder workshops och fotokurser, även individuellt anpassad, i Norra Dalarnas vackra naturen.

paddling i Särnasjön

Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall

 

Naturen erbjuder många fantastiska upplevelser. Vandra i skog och på fjäll, kanotpaddling, sportfisket är mycket bra och på vintern finns givetvis möjligheter till skidåkning, hundspannsturer och snöskoterutflykter. Utanför knuten finns anknytning till 120 mil skoterleder. Det är 5 km till välpreparerade längdåkningsspår med belysning vid Mickeltemplet. Idre Fjäll och Fjätervålen finns knappt 4 mil bort, Sälen 7 mil och Trysil i Norge 10 mil.

  

Länkar

Särna Turism. Allt om Särna sockens natur, kultur och upplevelser

Visit Idre, Norra Dalarnas turistbyråer

Polardistans, den tuffaste långdistanstävling för renrasiga polarhundar

SOND, SnöskoterOmråde Norra Dalarna

Adventure-dreams, hundspannturer

Skoteraventyr